útulky v čr

Útulky ročně pomáhají tisícům zvířat. Jaká je jejich situace?

V současné době existuje v České republice přibližně 300 útulků, které se snaží pomoci tisícům zvířat, která se ocitla bez domova. Útulky často existují jen díky darům a pomoci dobrovolníků. Opuštěných zvířat ale stále neubývá.

Nekupujte štěňata z množíren!

Fungování útulků je založeno na dobrovolnické práci a finančních příspěvcích od veřejnosti. Útulky aktivně hledají nové domovy pro zvířata, která se k nim dostanou, a zároveň se starají o jejich zdraví a pohodu. V útulcích se zvířata krmí, léčí a vychovávají, aby byla připravena na nový domov. Není to ovšem tak jednoduché, jak se zdá. Lidé si velmi často opatří štěně z velkých chovných stanic. Takoví psi většinou nemají papíry o svém původu, a proto bývají mnohem častěji nemocní. Také se tímto podporují velké množírny psů.

Problémům vládne nedostatek financí

Problémy, se kterými se útulky potýkají, jsou velké. Jedním z největších problémů je nedostatek financí. Útulky se musí spoléhat na dobrovolnickou práci a příspěvky od veřejnosti, což může být velmi obtížné. Dalším problémem je přeplněnost útulků. Mnoho zvířat se dostane do útulků, ale nové domovy se pro ně často nenajdou. To znamená, že zvířata musí zůstat v útulcích déle, což zvyšuje náklady na jejich péči.

Přečtěte si také: Na Cejlu se našly ostatky z doby bronzové.

Dalším problémem je špatná legislativa. Útulky se často potýkají s problémy s majiteli zvířat, kteří je nechtějí nebo je zanedbávají. Útulky nemají dostatečné pravomoci, aby mohly zasáhnout a pomoci zvířatům.

Vzhledem k tomu, že útulky jsou jediným místem, kde mohou opuštěná a bezdomovská zvířata najít pomoc, je důležité, aby byly podporovány a aby se na jejich problémy upozorňovalo. Pokud chceme pomoci zvířatům, musíme podporovat útulky a pomáhat jim v jejich práci.