v brně našli pozůstatky z doby bronzové

Na Cejlu se našly ostatky z doby bronzové!

Hrob, jehož vznik sahá až do doby bronzové, našli vědci přímo v Brně, konkrétně v části Cejl. Archeologové již v této oblasti v minulosti našli pozůstatky roubenky a nejnovějším nálezem je hrob mladého člověka.

Jižní Morava je plodná na nálezy

Brno a obecně celá Morava je pro archeology velmi plodnou oblastí. Už v minulosti nalezli přímo v centru jihomoravské metropole různé vykopávky, mezi nimiž vynikala právě roubenka. Konkrétně ve Spolkové ulici našli vědci důkazy o životě lidí z doby bronzové. Vykopávky, které byly v místě nalezeny skýtaly kromě pozůstatků příbytku také další cenné předměty. Roubenka byla ale velkým a výjimečným překvapením, protože stopy po takových objektech se dochovají jen málokdy.

Přečtěte si také: Knihovna Milana Kundery konečně otevřela!

Třešnička na závěr

Dalším unikátním nálezem se stala následně hrobka, do které byl uložen dospívající člověk. I její vznik datují odborníci do doby bronzové. Na tento nález narazili paradoxně dělníci až při bagrování.

Promyšlené pohřbení

Vedoucí archeologického týmu zmiňuje, že dospívající prošel pohřebním rituálem a rozhodně se nejednalo o náhodné zakopání mrtvého. V hrobě našli totiž kromě ostatků také bronzové náramky a knoflíky.