Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová tajně navštívila Mikulov!

Nenápadně s cyklistickou helmou na hlavě, culíkem a slunečními brýlemi. Takto míjela místní i turisty slovenská prezidentka Zuzana Čaputová během své tajné návštěvy jižní Moravy.

Slovenské hlavě státu nedělá problém trávit prázdniny aktivně. Spolu se svým partnerem podstoupili na kole trasu, která měla přes 240 kilometrů. Tato trasa je plná historie, kultury a přírodních krás, což budou nepochybně některé z důvodů, proč se uchýlili právě k této lokalitě.

Společně navštívili například tato zajímavá místa:

  • Malé Karpaty – Toto pohoří je protkáno bohatou sítí turistických tras, ty jsou velmi dobře značeny. Najdeme zde hradů jako je Devínský hrad, Pajštún, Ostrý Kámen a další.  
  • Přírodu kolem řeky Moravy – Ta je chráněná a umístěná v Národní přírodní rezervaci Ramena řeky Moravy.Předmětem ochrany je totiž unikátní ekosystém, který zde byl napříč časem vytvořen. Jsou zde zastoupeny typické i ohrožené druhy jak rostlin, tak i živočichů.
  • Mikulov – Krásné město na jihu Moravy, jehož historické jádro je chráněno městskou památkovou rezervací. Jeho historie je velmi silně spojena i s židovským náboženstvím. A samozřejmě je zde velice silná vinařská tradice.
  • Kostel sv. Margarity Antiochie u Kopčan – Je velice specifická stavba, jelikož se jedná o jedinou dodnes stojící zachovanou architektonickou památku pocházející z období Velké Moravy. Je to jednolodní kostel, na svou dobu velice netypicky postaven a pro historiky je dodnes záhadou.
  • Lednicko-valtický areál – Položka na seznamu UNESCO, bojiště bitvy u Slavkova a nejrozsáhlejší komponovaná krajina v Evropě. Skládá se ze zámku Lednice, zámku Valtice, Dianina chrámu, Prostředního rybníka, Janova hradu, kolonády na Rajstně, Benátské kašny, lednického zámeckého parku a minaretu.

Návštěvu prezidentka dokonale zatajila i před samotným starostou Mikulova, který byl poněkud zklamán, že tak významnou osobnost nemohl v Mikulově přivítat. Zároveň také přiznává, že chápe, že šlo o soukromou tajnou akci prezidentky.

Zároveň není známo, zda (případně jak) byla po dobu dovolené zajištěna bezpečnost hlavy sousedního státu. Starosta pro brněnský deník uvedl, že jej policie ani žádné bezpečnostní služby o ničem takovém neinformovali.