V Brně renovují tramvaj K2, která se následně převeze do Prahy!

Ke konci letošního roku by se již tramvaj K2 měla vydat zpět do hlavního města. Již několik měsíců ji totiž brněnští zaměstnanci dopravního podniku upravují.

Oslavila 45. narozeniny

Tramvaj byla vyrobena v roce 1977 a staří se podepsalo i na jejím celkovém stavu. „Rám vozidla, karoserie včetně střechy i vnitřní vybavení byly značně zkorodované. Na druhou stranu vůz nikdy nevozil cestující, protože sloužil výhradně jako výcviková tramvaj pro řidiče, a tak byl z tohoto pohledu v poměrně dobrém stavu,“ uvedl pro brněnský deník technicko-provozní ředitel Vítězslav Žůrek a dodává, že tramvaj se dosud žádné větší rekonstrukce či opravy nedočkala.

Vzali to od podlahy

Tramvaj má již tu nejnáročnější část oprav za sebou. Zaměstnanci brněnského dopravního podniku byli nuceni ostrojit celý vůz a opravit zdeformovanou karoserii a vyměnit drtivou většinu klíčových součástí.

Na řadu přichází interiér

Po vnějších zásazích nyní přichází čas na opravy a rekonstrukce vnitřního vybavení vozu. Pracovníci se budou nyní zaměřovat na elektroinstalaci a vnitřní vybavení, např. sedadla a kabinu řidiče. Ta bude jedním z nejzajímavějších prvků, neboť bude funkčně i vizuálně zachovaná tak, jak byla v 70. letech postavena. Řidiči zde ale naleznou i moderní prvky, které budou s citem skryty, aby nerušili celkový dojem z kabiny i vozu.

Spojení a testování

Po dokončení obou částí dojde k jejich propojení a tramvaj bude přesunuta na zkušebnu, kde budou testovány její elektrické funkce. Následovat bude převoz do Prahy, kde ale ještě absolvuje zkušební jízdy a technickobezpečnostní zkoušku. Po jejím úspěšném závěru bude vůz tramvaje předán Dopravnímu podniku hlavního města Prahy.

Přečtěte si také: