Všem, kteří neoprávněně vjedou do centra, teď hrozí botička za dvojnásobnou cenu

Kvůli snaze o minimalizaci vjezdu osobních aut do historického centra Brna, rozhodli brněnští radní o zvýšení poplatku za botičku. Cena se změní ze 4 na 8 stovek, jedná se tak o navýšení na dvojnásobek původní ceny. Kromě tohoto poplatku ovšem lidé budou muset uhradit i pokutu.

Omezení vjezdu do historické části města

Brněnský radní reaguje na zvýšenou míru nepovolených vjezdů zvýšením poplatků. Argumentuje také tím, že se nejedná o žádné represivní opatření, ale pouze o zefektivnění již existujících opatření. Již po pouhém měsíci se provoz v centru výrazně snížil.

Dlouhodobý problém 

Za poslední rok zaznamenali brněnští policisté více než 38 tisíc přestupů v této oblasti, přičemž zejména v oblastech: Zelný trh, Masarykova, Veselá či Jezuitská ulice, dále Rooseveltova, Nádražní, Husova a Orlí ulice.

Pravidelné kontroly

Automobily mohou do historického centra pouze na povolení, hlídky tato povolení namátkově kontrolují. Pokud automobil bez povolení hlídka objeví, takové vozidlo nesmí do centra pokračovat. Pokud již takové auto je v centru, majitel vozu na něm s velkou pravděpodobností objeví botičku.

Další nejčastější prohřešky

Strážníci se také potýkají s častým zneužíváním kotoučových parkovišť, kdy řidiči často nevyznačují čas příjezdu a je to jeden z nejčastějších přestupků. Dalším častým prohřeškem je nerespektování dopravního značení, stání v pěší zóně mimo určená místa. Photo by Alex Plesovskich on Unsplash