divadlo

Divadlo Bolka Polívky konečně zase otvírá

Kvůli trhlinám v železobetonové konstrukci muselo od předminulého čtvrtka uzavřít provoz Divadlo Bolka Polívky, ale i Univerzitní kino Scala v Brně. Podle posledních měření statiků jsou již v pořádku a schopné provozu.

Závažné trhliny se objevily v zákulisí Divadla Bolka Polívky, proto bylo divadlo z důvodu bezpečnosti uzavřeno. Nyní hlídají divadlo deformetry a náklonoměry, které prozatím fungují ve zkušebním režimu. Podle posledních měření statiků by mohlo divadlo otevřít již tento týden. Přes to je potřeba další hlídání a monitorování trhlin v konstrukci.

Deformetry a náklonoměry

Na trhliny jsou umístěné měřicí přístroje, které měří směr posunu délky a jeho velikost. Další přístroje, tzv. náklonoměry poté zjišťují náklon celé konstrukce nebo i jednotlivých částí.

V červnu čeká divadlo plánovaná rekonstrukce, do té doby by mělo být otevřené pro diváky.

Přečtěte si také: V MHD JIŽ ZAPLATÍTE KARTOU PO CELÉ JIŽNÍ MORAVĚ

Trhliny zde mohou být od samého začátku

Statici trhliny objevili právě při přípravě plánovaných oprav. Při statickém posouzení se zjistilo, že železobetonová konstrukce střechy nad sálem divadla je nevyhovující. Dle odborníků byla hlavní chyba ve vyztužení, které odpovídá době, kdy se divadlo stavělo a nebyly dostupné ještě všechny informace na poli konstrukcí. Trhliny proto vznikly na základě nedokonalého vyztužení a navržení konstrukce.

Statici uklidňují veřejnost, že se nejedná o nebezpečí, ale pouze o vady ze statického hlediska, které jsou zde už delší dobu. Trhliny byly skryté pod vrstvou omítky.