chráněná krajinná oblast

Na Břeclavsku vznikne nová krajinná oblast, a poté snad i národní park.

Na Břeclavsku vznikne nová chráněná krajinná oblast, konkrétně na soutoku Moravy a Dyje. Jedná se totiž o území s největším komplexem lužních lesů ve střední Evropě. Takové rarity je potřeba na našem území chránit.

Cesta k národnímu parku

Ministerstvo životního prostředí po dlouhém přemýšlení našlo způsob, jak ojedinělou krajinu s lužními lesy ochránit. Současná vláda se v programovém prohlášení zavázala, že se soutok Moravy a Dyje stane národním parkem, a chráněná krajinná oblast má být prvním krokem k dosažení tohoto cíle. V Česku je aktuálně celkem 26 chráněných krajinných oblastí, patří zde například Bílé Karpaty, Jeseníky nebo Moravský kras. Národní parky jsou v Česku pouze 4, a to Národní park Šumava, Krkonošský národní park, NP Podyjí a NP České Švýcarsko.

Lužní lesy byly dlouho opomíjené

Po větší ochraně lužních lesů v lokalitě volají ochránci přírody několik desítek let. Náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) uvedl, že se za více než tři desítky let nenašla politická síla, která by tento moravský přírodní unikát, pro svůj jedinečný charakter laicky přirovnávaný k Amazonii, ochránila celistvě.

Moravská Amazonie

Takzvaná Moravská Amazonie je největším zachovalým lužním komplexem v České republice. Najdeme tam například mohutn staré duby, kterých ale velmi rychle ubývá. Lesy ČR, kterým celá tato oblast patří, kritiku odmítají, dnešní lužní lesy v oblasti jsou podle nich výsledkem více než třísetletého lesnického hospodaření.