Rekonstrukce parku

V Brně odstartovala rekonstrukce parku na Moravském náměstí

V Brně začala revitalizace parku přímo v centru města. V parku, který svou podobu od sedmdesátých let minulého století téměř nezměnil, vznikne nový prostor pro kulturní vyžití. Kompletně otevřít se má letos v listopadu.

Park na Moravském náměstí patří k poslednímu velkému parku v Brně, který od předrevolučního období neprošel ještě žádnou revitalizací. Rekonstrukce parku se zaměří především na špatný stav ústřední fontány, parkové cesty i vysazenou zeleň. V parku přibydou nové stromy, záhony květin a hlavní atrakcí pro návštěvníky bude vodní zrcadlo s 80 tryskami a průměrem třicet metrů.

Přestavba parku se plánuje již několik let

Rekonstrukce brněnského parku se řeší již desítky let. Reálnou podobu nakonec park dostal prostřednictvím architektonicko-urbanistické soutěže, která proběhla v roce 2016. V soutěži vyhrál návrh Consequence Forma architects. K návrhu architekt studia Martin Sládek uvedl: „Velkou součástí parku bude vegetační prstenec s novými stromy a záhony. Vznikne také nová promenáda pod stromy, která udělá park více průchozím. Důležitou součástí bude také nová kavárna a WC.“

Park by měl být také přístupnější pro pořádání různých kulturních akcí. Vznikne zde například prostor pro konání divadelních představení, koncertů a výstav. Cena rekonstrukce parku se v průběhu plánování projektu neustále zvyšovala. Nyní se zastavila na částce 131 milionů korun. Projekt financuje přibližně ze 70 procent město Brno, zbytek spadá pod městkou část Brno-střed, která je správcem parku.

Přípravy na revitalizaci

Samotné rekonstrukci předcházela přípravná fáze, ve které se kácely stromy i keře. Některé dřeviny byly ve špatném stavu, jiné musely jít pryč právě kvůli revitalizaci. S přestavbou parku se mělo původně začít už minulý rok v létě, ale kvůli finančním důvodům musela být odložena.