Výbuch na Brněnsku

Výbuch na Brněnsku vážně poškodil statiku rodinného domu

Výbuch a následný požár v rodinném domě na Brněnsku zapříčinila zapálená svíčka bez dozoru spolu se souhrou nešťastných náhod. S požárem bojovaly pozdě večer čtyři jednotky hasičů přes tři hodiny. Nehoda narušila statiku celého domu.

V obci Předklášteří na Brněnsku obdrželi hasiči na Štědrý den oznámení o požáru v jednom z rodinných domů. Po příjezdu zasahující jednotka zjistila, že došlo k výbuchu několika sprejů. Jednalo se o laky na vlasy a osvěžovače vzduchu. Výbuch byl natolik silný, že zasahující hasiči museli na místo přivolat statika, který doporučil stabilizaci domu podpěrou stropní konstrukce.

Jako nejpravděpodobnější příčina požáru se jevila zapálená svíčka, kterou majitelé domu nechali hořet bez dozoru. Právě od svíčky se rozšířil požár na dřevěné obložení, od něhož se nahřály spreje, které následně vybouchly.

Škoda byla odhadnuta na 300 tisíc korun a zachráněný majetek na dva miliony korun. Hasiči proto neustále apelují na to, aby lidé nenechávali zapálené vánoční ozdoby bez dozoru. Právě hořící svíčky na adventních věncích a dalších ozdobách jsou nejčastější příčinou vzniku požárů.