vražda romského mladíka

Vražda romského mladíka má nedozírné následky

Sobotní tragédie, která se odehrála u Brněnské přehrady a skončila smrtí romského mladíka, vyvolala vlnu rozporuplných reakcí. Vražda vzbudila velké vášně a bude mít nedozírné následky. Pod vlnou emocí totiž lidé i romská komunita reagují všelijak. Co vše se od té doby událo?

Sobotní vražda u Brněnské přehrady rozdělila romskou komunitu. Sedmatřicetiletý cizinec, nejspíš Ukrajinec, tam pobodal dva mladíky, z nichž jeden na následky zranění v nemocnici zemřel. Ačkoliv všechny napříč komunitou trápí žal, každý jej prožívá jiným způsobem a má jiné reakce. Zatímco první skupina apeluje na vzájemnou soudržnost a distancování se od kolektivní viny, druhá část je silně rozhořčená a sílí v ní protiukrajinské reakce.

Přečtěte si také: KAM V BRNĚ NA LETNÍ VÝLETY?

Podněcování ke kolektivní vině

Benzín do ohně přilila také zpěvačka romského původu Lucie Bikárová, která na svém Instagramu obvinila vládu a Ukrajince z toho, že „mají naši krev na svých rukách“. Upozornila také na fakt, že ona sama potkává v Česku pouze ukrajinské mladíky, kteří jsou často opilí.

Česká nezisková organizace Romea odsoudila podobné výroky a snažila se uklidnit příval emocí, který by mohl vést k útokům na ukrajinské občany. Podle odborníků by situace nebyla takto vyhrocená, kdyby do ní nebyl zapletený právě mladík ukrajinské národnosti. Protiukrajinské nálady totiž ve společnosti sílí.

A druhá strana mince

Princip kolektivní viny byl právě kdysi i dnes uplatňován na romskou menšinu, a tak by se předpokládalo, že sami nebudou takto jednat. Právě princip kolektivní viny odsoudila organizace Romea, ale i známé osobnosti jako Jaroslav Miko či Lucie Fuková.