Ovoce je letos velmi málo, nejméně je meruněk

Ovoce je letos velmi málo, nejméně je meruněk

Upršené léto a nízké teploty mají své důsledky. Ačkoliv zemědělci na polích se mohou radovat z dostatečné vlhkosti, pěstitelé sadů zažívají mrzení. Úroda na stromech je totiž rekordně malá, a to z důvodů nečekaných mrazů, stále nízkých teplot i častým dešťům. Kterého ovoce bude nejméně a vyplatí se jej vůbec vypalovat?

Žádné meruňky a broskve

Nejhůře jsou na tom meruňky a broskve, které potřebují k růstu vydatné teplo, takže je většinou jarní mrazíky poničily. Úroda je tak téměř nulová, a pokud někde nějaká je, hodí se tak maximálně do koláčů a bublanin, ale na vypálení je ovoce málo.

Přečtěte si také: OSVĚŽENÍ V BRNĚ POSKYTUJÍ NOVÉ KUŽELY

Lépe jsou na tom některé odrůdy švestek, které mnohdy zvládly mrazy, ale opět je dohnaly nižší teploty, než je přes léto běžné. Když už nějaké na stromě jsou, spadnou dříve, než dozrají.

Změny klimatu přispějí k horším úrodám

Odborníci upozorňují na to, že podobné problémy budou stále častější, a to vlivem změn klimatu. Protože dochází k brzkému oteplení, stromy i další plodiny jsou zmatené, a tak začnou růst. Bohužel pak přijde normální duben a jeho mráz, takže plodiny zmrznou. Tyto výkyvy se rok co rok objevují stále častěji.

Zemědělci se ale radují

Ačkoliv déšť a časté srážky jsou pro sadaře spíše potíží, pro zemědělce na polích to znamená žně. Dostatek vláhy a ne tak nízké teploty svědčí skoro všem plodinám. Podle prozatímních údajů ministerstva zemědělství je aktuální stav sklizně vyšší než v loňském roce.