Osvěžení v Brně poskytují nové kužely

Osvěžení v Brně poskytují nové kužely

Dominikánské náměstí je oblíbeným místem v Brně pro odpočinek i setkávání. Nově se zde mohou kolemjdoucí osvěžit díky třem kuželům, které ze sebe vydávají páru. Kužely jsou vyrobené z bronzu a nejsou jen praktickým prvkem, ale i uměleckou stopou dvou českých sochařů.

Různé perspektivy

Tři bronzové kužely vytvořili Tomáš Pavlacký a Michael Gabriel. Kužely ze sebe vypouští páru a kolemjdoucí se tak mohou v parném a rozpáleném městě snadno osvěžit. Kromě toho mají instalace unikátní tvar, který při pohledu z různých úhlů vypadá pokaždé jinak. Kužely jsou totiž zploštělé, a tak si velmi hrají s perspektivou a tím, jak na věci nahlížíme.

Přečtěte si také: ROZŠIŘOVÁNÍ DÁLNICE D1 ZTÍŽÍ DOPRAVU V BRNĚ.

Umělecká díla, která jsou navíc nějakým způsobem interaktivní a lidé si je mohou „vyzkoušet“, jsou samozřejmě ve městě oblíbená. Už při samotném odhalení kuželů se kolem sešlo hned několik přihlížejících, a to zejména dětí. Ty musely okamžitě otestovat vycházející vodní páru.

Osm milionů za osvěžení

Kužely jsou vlastně unikátní kašnou, která bude v chladných měsících odvádět vodu do kachliček a v létě bude ovlažovat rozpálené chodníky a okolí.

Tři bronzové kužely od českých sochařů vyšly město na osm milionů korun. Jedná se ovšem o investici do budoucna, stejně jako u ostatních děl, která v centru najdete.