řidiči a nehody

Na jihu Moravy řidiči v roce 2022 bourali méně než v předchozím roce

V roce 2022 došlo v Jihomoravské kraji k 6388 nehodám (zdroj), což je o několik desítek méně než v roce minulém. Zároveň na silnicích dle dostupných informací policie zemřelo třicet devět lidí, tedy o čtyři méně než v roce 2021. Dle statistik byl nejhorší měsíc únor a prosinec, kdy zahynulo nejvíce lidí. Obecně lze ale říci, že řidiči bourali méně.

Nesprávný způsob jízdy i alkohol

Nejčastější příčinou nehody byl dle záznamů policie nesprávný způsob jízdy a nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky. Častým důvodem byla přítomnost alkoholu v krvi viníka, kdy na jihu Moravy byl alkohol naměřen konkrétně v měsíci únoru u  48 % viníků nehody. Z toho u 60 % přesáhla hladina  alkoholu 1, 5 %. Pod vlivem drog pak byli viníci 27 nehod.

U některých nehod nebyla poskytnuta první pomoc

Zajímavou statistickou kategorií je také poskytování první pomoci. U 78 nehody totiž první pomoc nebyla poskytnuta, i když to situace vyžadovala

Obecně byl stav dopravních nehod v Česku oproti předchozím letům celkem příznivý. Na silnici zemřelo asi 470 lidí, ale i přes to byl rok 2022 druhým nejméně tragickým rokem za posledních 60 let.

Obecně příznivý rok

Přesná čísla z prosince ještě nemáme, ale už teď víme, že obětí dopravních nehod bylo za tento měsíc podstatně méně než roku 2021.

Z obětí prosincových nehod bylo podle šéfa dopravní policie 17 řidičů v osobních autech, sedm chodců, tři řidiči nákladních vozů, dva spolujezdci v osobních automobilech a jeden cyklista. “Hlavní příčiny: nepřiměřená rychlost, přejetí do protisměru nebo vyjetí mimo vozovku,” uvedl Zlý ke smrtelným nehodám. Za prosinec podle dosavadních čísel ubylo nehod, těžkých i lehkých zranění a také kolizí pod vlivem alkoholu.

Celková škoda ze všech dopravních nehod za rok 2022 přesahuje 6,5 miliardy korun.