Ukrajinská vlajka

Brno vyjádřilo podporu Ukrajině. Ukrajincům nabízí ubytování i 10 milionů korun

Brno včetně dalších měst, územních celků či různých institucí na jižní Moravě, plně podporují Ukrajinu v konfliktu s Ruskem, které zahájilo vojenskou invazi do východoevropského státu. Vedení Brna jako projev solidarity s Ukrajinou nabízí jejím obyvatelům léky, dočasné ubytování i deset milionů korun.

Jihomoravský hejtman Jan Grolich odsoudil kroky Ruska a společně s vedením kraje rozhodl o pozastavení všech činností a styků jižní Moravy s Ruskou federací. Podporu na adresu Ukrajiny vyjádřila také brněnská primátorka Markéta Vaňková, která oznámila, že Brno ukončuje spolupráci s ruskými partnerskými městy a nabízí Ukrajině pomoc.

Náměstek primátorky potvrdil, že rada města na svém mimořádném zasedání doporučila zastupitelstvu výpověď partnerství s Moskvou a Voroněží a navrhla poskytnutí daru ve výši 10 milionů korun ke zmírnění následků válečného konfliktu na Ukrajině.

Už dříve vyjádřily Ukrajině podporu také brněnské univerzity. Na řadě radnicích visí také modrožlutá vlajka, jako symbol podpory a sounáležitosti. Uvažuje se také o tom, že se vlajky objeví i na budovách středních škol v celém Jihomoravském kraji.