Sezonu v Městském divadle Brno zahájila Žebrácká opera

Sezonu v Městském divadle Brno zahájila Žebrácká opera

Konec léta se nese každým rokem ve znamení začátku školního roku, ale také ve znamení zahájení zbrusu nové divadelní sezony. Divadla po celé České republice si dala na chvilku pauzu, taky takové prázdniny, ovšem po prázdninách jsou připravené hrát o sto, šest. I Městské divadlo Brno je připravené, do nové sezony vstoupilo s Havlovou divácky nejpřitažlivější hrou, kterou je Žebrácká opera.  

Havlova Žebrácká opera vznikla na motivy stejnojmenné satiry. Napsána byla už v roce 1972, Havel ji napsal na základě objednávky Činoherního klubu. V něm se však nakonec nerealizovala, velkou roli zde hrál strach z navázané spolupráce se zakázaným dramatikem. Poprvé se tak uvedla až po třech letech od napsání, hru nastudoval amatérský soubor Divadlo na tahu. Premiéra hry však byla zároveň i derniérou, bohužel. Na profesionální scéně se objevila až v roce 1990, kdy ji zahrál právě Činoherní klub.  

A letos hra odstartovala divadelní sezonu v Městském divadle Brno. Hra se tedy zařadila do repertoáru zmiňovaného divadla.