Divadlo Bolka Polívky se bude kvůli špatné statice přesouvat

Divadlo Bolka Polívky se bude kvůli špatné statice přesouvat

Ačkoliv to ještě před několika měsíci vypadalo tak, že jsou hlavní problémy s budovou divadla zažehnány, bohužel se teď prokázal opak. Statici totiž našli závady, které zabraňují dalšímu používání sálů. Divadlo Bolka Polívky se tudíž musí přesunout do jiných prostor, a to v brněnských Židenicích.

Kvůli trhlinám v železobetonové konstrukci muselo divadlo Bolka Polívky poprvé zavřít již v únoru tohoto roku. Prostory od té doby hlídaly deformetry a náklonoměry. Ty ovšem v posledních měsících nepřinesly dobré zprávy a statici vyhodnotili, že objekt již není nadále vhodný pro bezpečný provoz a používání.

Přečtěte si také: OVOCE JE LETOS VELMI MÁLO, NEJMÉNĚ JE MERUNĚK

Deformetry a náklonoměry

Na trhliny jsou umístěné měřicí přístroje, které měří směr posunu délky a jeho velikost. Další přístroje, tzv. náklonoměry poté zjišťují náklon celé konstrukce nebo i jednotlivých částí.

Jak trhliny vznikly?

Statici trhliny objevili právě při přípravě plánovaných oprav. Při statickém posouzení se zjistilo, že železobetonová konstrukce střechy nad sálem divadla je nevyhovující. Dle odborníků byla hlavní chyba ve vyztužení, které odpovídá době, kdy se divadlo stavělo a nebyly dostupné ještě všechny informace na poli konstrukcí. Trhliny proto vznikly na základě nedokonalého vyztužení a navržení konstrukce.

Program se neruší

Na podzim skončí první fáze rekonstrukce, která ale umožní pouze bezpečné vyklizení divadla. Divadlo se poté dočasně přesune do brněnských Židenic, připravovaný podzimní program zde bude odehrán, takže se fanoušci nemusí obávat.