MHD

V MHD již zaplatíte kartou po celé jižní Moravě

Systém nakupování jízdenek pomocí platební karty v MHD už se dostal i na jižní Moravu. Cestujícím, ať už obyvatelům nebo turistům, to velmi usnadní přejezdy. Ušetří se nejen čas, ale i náklady, které byly spojené s tiskem papírových lístků.

Při nástupu si u automatu v dopravním prostředku zvolíte, jak dlouho pojedete a poté přiložíte platební kartu. Nákup jízdenky je hotov, ano, přesně takhle jednoduché to je. Už žádné papírové jízdenky po kapsách a neustálé hledání automatů, kde byste je před nástupem koupili. Nákup jízdenky můžete uskutečnit před jízdou, ale i přímo v daném voze.

Větší komfort i rychlost

Tento způsob je rozšířený ve všech větších městech, takže jej obyvatelé jižní Moravy mohou znát už přímo z Brna. Do konce příštího roku se ale nově rozšíří i na všechny vlakové zastávky v kraji.

V dopravních prostředcích dochází k postupnému nahrazování takzvaných validátorů, které vám pouze označí lístek za platný, za automaty pro nákup jízdenek. Mnohonásobně se tak zlepší komfort cestujících a sníží se zatíženost nádražních pokladen.

Přečtěte si také: Senioři dostali vlastní soubor v brněnském divadle.

Zatímco v MHD stačí kartu pouze přiložit při nástupu a výstupu, u kupování jízdenek na vlak zvolíte, kolik zón projedete a jak dlouho pojedete. Nemusíte se bát nějakých složitostí, stačí totiž zadat vaši cílovou destinaci a stroj vše vypočítá za vás.

A jak dopadnou klasické papírové jízdenky?

Jenže otázkou zůstává, zda po všech změnách bude ještě vůbec možné v nádražních pokladnách papírové lístky pořídit. Zaměstnanci Českých drah je nyní prodávají na základě smlouvy právě s Jihomoravským krajem. „Pevné rozhodnutí ještě nepadlo. Jasno o tom bude včas,“ prohlásil mluvčí Havlík.

Pro nádražní pokladny by to znamenalo, že jim zmizí další věc z nabídky. Už by prodávaly „jen“ dálkové jízdenky, tedy na rychlíky a expresy mimo území kraje