Recept na dopravní zácpy a uzavírky v Brně

Recept na dopravní zácpy a uzavírky v Brně

Brno aktuálně čelí velkým uzavírkám a s nimi spojenými dopravními zácpami. Bohužel tato situace kvůli rozšiřování dálnice D1 na šestiproudovou ještě nějaký čas potrvá. Jak tedy dopravní odborníci řeší tuto situaci na místě, kde teď často dochází k různým nehodám a zpožděním? Na zácpy a uzavírky mají totiž Brňané vyvinutý systém inteligentních značek.

Už teď policisté registrují rapidní nárůst nehod. Jedná se sice o nezávažné problémy, které ale bohužel někdy i na několik hodin omezí už tak těžko průjezdnou silnici.

Přečtěte si také: DIVADLO BOLKA POLÍVKY SE BUDE KVŮLI ŠPATNÉ STATICE PŘESOUVAT

Brno je na uzavírky připraveno

Propracovaný systém, který má pomoci při opravě dálnice D1, se týká například rychlosti, značení nebo zákazu předjíždění pro kamiony. Hlavním úkolem je rychlá reakce na případné problémy, které mohou vzniknout při drobné nehodě nebo zácpě. Zúžení u Brna totiž denně komplikuje život mnoha řidičům a sebemenší zaseknutí vyvolává dopravní zácpy a uzavírky.

Chytré značení

Aby auta nestála a došlo k jejich neustálému toku, je tento úsek doplněn několika značkami a opatřením. Například chytré LED značky reagují dle počtu aut, jejich rychlosti a typ na to, jaká rychlost je pro stanovený úsek ideální. Pokud tedy někde dojde k nehodě, dá o tom značka vědět s dostatečným předstihem, aby poté autem nebrzdila na poslední chvíli.

Dalším omezením je například přísný zákaz předjíždění pro řidiče kamionů. Předjíždění jednoho kamionu ten druhy totiž velmi často značně zpomalí dopravu a opět může vést k dalším zbytečným nehodám.