Reflexní prvky

I na kole buďte vidět! Nezapomínejte na reflexní prvky

V poslední době se ve zprávách o půl osmé večer nebo v sedm hodin večer setkáváme s řadou nepříjemných a smutných událostí, které jsou jakýmisi upozorněními, abychom jezdili opatrně a dávali na sebe pozor naprosto neustále. Zprávy nám totiž říkají o nejrůznějších nehodách a srážkách například chodce s automobilem nebo o srážce motorkáře s cyklistou. Jsou to opravdu nemilé zprávy, ovšem mnohým by se dalo zamezit, a to s pomocí reflexních prvků, které jsou už naštěstí povinné.

Není se čemu divit, když se přes takové množství nehod, které se většinou udály v noci a díky tomu, že chodec nebo cyklista nebyl dostatečně viděn, uzákonilo právě nutnost nosit reflexní prvky, pokud u cesty jedeme nebo procházíme v noci. Mnozí lidé totiž nedbali na to, co mají na sobě, a často nešli vidět i díky tomu, že jejich oblečení bylo tmavé jako noc. Pokud je navíc řidič znepokojen nebo myšlenkami jinde, není se čemu divit, když se bohužel stane taková nehoda. Mnohdy je člověk na silnici pro řidiče stejným překvapením, jako pro chodce auto do něj najíždějící.

Nutnost nošení reflexních prvků je třeba i u cyklistů. Řada lidí jezdí do práce na kole, protože jejich zaměstnání je například v blízké vzdálenosti od samotného bydliště. Ovšem pokud se jezdí za tmy, i v tomto případě dbejte na to, abyste byli viděni.

Co všechno patří do skupiny reflexních prvků?

Už dávno mezi reflexní prvky nepatří jenom reflexní vesta. Nyní najdete hotovou škálu možností, které vám mohou v noci zachránit život. Například na batoh si můžete připnout reflexní samolepky, na ruce nebo nohy (v případě cyklistů) si můžete navléknout reflexní náramky či existují také reflexní přívěsky. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli věc, vždy se jedná o kousek, který vám v mnoha případech určitě zachrání život. Nezapomínejte na to především tehdy, kdy jedete na kole. Autu totiž neujedete, pokud do vás nechtíc narazí.