Medvěd na Blanensku: starosta nabádá místní k opatrnosti

„Pozor! V blízkosti oborského rybníka se pohybuje medvědice s mládětem! Upozorněte svoje děti! Děkuji za sdílení této zprávy. Opravdu nejde o vtip.“ Takto naléhal na místní v pondělí 5. 9. starosta Šebetova na Blanensku Zdeněk Čížek. Protože právě na Blanensku by se zvířata měla pohybovat.

Starosta je opatrný a nabádá k tomu i místní a okolní obyvatele

Varování před medvědy vyhlásili v obci rozhlasem, informaci předali ale i do okolních obcí. „Ozvali se mi místní, kteří šli poblíž oborského rybníka na procházku. Kontaktoval jsem policii a lesního správce. Lesy jsou nyní plné houbařů. Po rozsáhlé kůrovcové kalamitě hledají zvířata úkryty a mohou migrovat na větší vzdálenosti. Je také řada podivínských chovatelů, kteří mohou zvířata vypustit do volné přírody. I to je možné. Rozhodně nechci šířit paniku, na druhou stranu bych to ale ani nebral na lehkou váhu,“ uvedl starost pro brněnský Deník a dodal, že je v kontaktu s policií.

Svědectví očitých svědků

Starosta se byl na ono místo podívat, žádné stopy po medvědech ovšem nenašel. Jiné zdroje informují o ženě, která údajně zahlédla medvěda na daném místě i s mládětem. Brněnskému Deníku uvedla: „Šli jsme k večeru kolem rybníka dozadu po cestě na Pohoru. Při návratu jsme uviděli větší zvíře. Vypadalo to, že stojí na zadních. Šli jsme blíž. Postavilo se na všechny čtyři a otočilo na bok. Bylo to velké, tmavě hnědé. Za mě to byl medvěd. Nepiju ani nejím lysohlávky. Lesy tu mám prochozené, jeleny a divočáky jsem na vlastní oči viděla, ale nic z toho to nebylo.“

Mysliveckému spolku se to nezdá

Okresní myslivecký spolek je jiného názoru. O této domnělé přítomnosti medvědů nemají valné mínění, ovšem tuto možnost nevylučují. „S těmito zprávami bych byl opatrný. Podobných svědectví už byla spousta a často se pak ukázalo, že to bylo jedna paní povídala. Průkazné jsou stopy a fotografie. Tím ale nechci říct, že to není možné. Ze Slovenska k nám medvědi přecházejí, ale jejich výskyt byl zaznamenán v jiných lokalitách. Na Blanensku jsem o medvědovi nikdy neslyšel. Je ale pravda, že ho mohl vypustit také nějaký chovatel nebo mohl někomu utéct,“ uvedl pro brněnský Deník jednatel Okresního mysliveckého spolku Blanko Jaroslav Zelený.