Festival planet

Festival planet je tu s dalším unikátní ročníkem!

Oblíbený a svým rozsahem jedinečný festival planet právě začíná. Jedná se již o pátý ročník, který opět přinese jedinečnou podívanou, tentokrát na takzvanou Temnalónu, která představuje model temné planety země. Do kdy se na výstavu můžete přijít podívat a na co se můžete těšit?

Velkou novinkou je noční model Země

Pátý Festival planet začíná dnes od 14 hodin a Hvězdárna a planetárium Brno tentokrát přijdou s novinkou, takzvanou Temnalónou. Na tomto modelu země jsou zobrazena v noci lidská sídla, některé hranice, či velké cesty, ale i polární záře. Podkladem pro tento velký model se stalo pozorování ze sondy Suomi NPP, která dokáže dobře zaznamenat noční světla. Zachycuje dokonce i jednotlivé pouliční lampy, rybářské lodě a další drobné detaily, které jinde sondy jen tak nevidí.

Přečtěte si také: SHAKESPEAROVSKÉ SLAVNOSTI NA ŠPILBERKU UŽ SE OPĚT BLÍŽÍ!

Jak model vznikal?

Nafukovací model planety země v noci je velkým unikátem a jeho vytvoření rozhodně nebyla taková hračka, jak by se mohlo zdát. Země se musela pomocí sondy pozorovat 3 týdny, během kterých se pořídilo 2,5 terabajtu dat. Poté se pomocí algoritmů odstranil vliv mraků a dalších přírodních zdrojů světla. Tady ale práce nekončí! Grafické zpracování nočního modelu totiž také není jednoduché, musí se totiž pečlivě propracovat modré a černé odstíny, aby šlo i nadále poznat, co na modelu vidíme.

Festival planet na dvě etapy

První kolo festivalu probíhá od 10. do 16. července a poté od 1. do 8. srpna. V první etapě uvidíte noční i denní podobu planety Země a v druhé k nim přibyde i Měsíc, Mars a Slunce. Modely jsou nafouklé každý den od 14 hodin do 23:00. Pořadatelé ovšem upozorňují na to, že modely nelze vystavovat za nepříznivého počasí, proto než se na festival planet vydáte, podívejte se na předpověď.