brněnská filharmonie

Brněnská filharmonie excelovala v Carnegie Hall

Brněnská filharmonie odehrála minulou středu jedinečný a nejzásadnější koncert. Ve slavné newyorské Carnegie Hall excelovala s programem, který spojoval českou a americkou hudbu. Symfonie č. 12 „Lodger“ se stala událostí večera, zazněla totiž v newyorské premiéře, a navíc za osobní účasti autora Philipa Glasse.

Historie Brněnské filharmonie sahá až do 70. let 19. století, v této době vznikl zásluhou Leoše Janáčka amatérský Český symfonicky orchestr. Svou současnou podobu ale získala filharmonie až v roce 1956 pod vedením šéfdirigenta Břetislava Bakaly. Ve filharmonii se od té doby vystřídalo mnoho šéfdirigentů, od roku 2018 jím je Dennis Russell Davies, který se právě účastnil velkého newyorkského koncertního vrcholu.

Kombinace Česka a Ameriky

V newyorské Carnegie Hall představila netradiční program kombinující českou a americkou hudbu – zazněly zde totiž Bohuslava Martinů, Leoše Janáčka a Philipa Glasse.

Že jde o mimořádnou událost, potvrdil i jeden z předních českých violoncellistů Tomáš Jamník, který momentálně pobývá v New Yorku a zúčastnil se koncertu.

Přečtěte si také: Senioři dostali vlastní soubor v brněnském divadle.

Koncert měl obrovský úspěch

„Hned po příchodu mě udivil vyprodaný sál, to je dnes vzácnost. Velmi netradičním programem se filharmonie očividně trefila do chuti newyorského publika. Martinů i Janáček zazněli v naprosto ideální podobě a Glassova symfonie všemu dala korunu, opravdu klobouk dolů,“ popsal svoje dojmy po koncertě Jamník.

Carnegie Hall je nejznámější koncertní síň v New Yorku, i ve spojených státech. Každý rok se zde koná přibližně 250 představení živé hudby, ať už vážné či populární.