Z brněnského náměstí Svobody se ozýval jazz

Po tříleté pauze se vrátil festival jazzové hudby Bohemia JazzFest. Letos se konal na náměstí a pro účastníky festivalu byl zcela zdarma. Akci navíc podpořila i městská část Brno-střed.

Jsme si blíž, než si myslíme

Tak znělo motto letošního ročníku festivalu, které mělo především reflektovat, jak úzce jsme si všichni Evropané blízcí, nejen vzdálenostně, kulturně nebo ekonomicky. Tato akce je navíc zařazena mezi oficiální události českého předsednictví v radě Evropské Unie (od 1. 7. – 31. 12. 2022).

„Brno je spojeno s takovými osobnostmi jazzu, jako jsou Gustav Brom, Jaromír Hnilička, Helena Blehárová, Laďa Kerndl a další. Proto jsem rád, že byl po třech letech Bohemia JazzFest zpět na náměstí Svobody a městská část Brno-střed byla opět partnerem festivalu. Velký dík patří Rudymu Linkovi, který festival každý rok pořádá,“ uvedl pro Zpravodaj městské části Brno-střed její starosta Ing. arch. Vojtěch Mencl (ODS).

Evropská jazzová špička na jednom místě

Brno hostilo na festivalu hudební mistry z Rakouska, Slovenska, samozřejmě Česka, ale i z USA.

Na náměstí dále vystoupili: slovenský bluesový česky kvartet Tomáš Liška & Invisible Word, Christian Havel Sextet a Lori Williams, Martin Brunner Trio a festival uzavřela saxofonová legenda Steve Coleman s Five Elements.

Dar improvizace

Jsme zvyklí mít vše dopředu naplánované, naše dny, jednotlivé kroky, potažmo životy. Kdykoliv ale přijde nějaká nečekaná změna, je čas na improvizaci. Tihle borci ji ovšem vyhledávají schválně. Dodává jim možnost seberealizace a sebevyjádření.

Zakladatel a ředitel Bohemia JazzFestu Rudy Linka pro stejnojmenný zpravodaj dodává: „Jazz je hudba založená na svobodě, individualitě a respektování všech spoluhráčů, a tak se mnou snad budete souhlasit, že jazz je pravým opakem totalitního režimu. Jazz je nejvyšším stupněm demokracie a lidskosti. Jazz je hudba, která nejen spojuje, ale i rozdává radost a životní energii, která je, obzvlášť v dnešní době, tak velice potřebná.“

Přečtěte si také: