Májka

Májka na náměstí Svobody odstartovala po dvou letech brněnský majáles

Postavením májky na brněnském náměstí Svobody byl zahájen studentský svátek majáles, který 7. května zakončí hudební festival na výstavišti. Kvůli šíření pandemie koronaviru a souvisejícím opatřením se loni ani předloni festival nekonal. V předešlých letech však patřil k pravidelně nejnavštěvovanějším kulturním akcím v kraji.

Král a královna majálesu

Při příležitosti výstavby májky se veřejnosti poprvé představili také kandidáti na krále a královnu majálesu. Těmi jsou kandidáti a kandidátky z Masarykovy a Mendelovy univerzity, Vysokého učení technického, Univerzity obrany a Veterinární univerzity. V počtu hlasů v obou kategoriích zatím vede dvojice z Mendelovy univerzity.

Na náměstí Svobody se shromáždily přibližně dvě stovky studentů, někteří v barvách nebo s prapory svých vysokých škol, kteří tím přišli vyjádřit podporu svým kandidátům. Stužku na májku uvázali kandidátky na královnu společně s primátorkou Brna Markétou Vaňkovou (ODS) a hejtmanem Janem Grolichem (KDU-ČSL).

Majálesový studentský průvod

Pořádně rušno bude v Brně také 7. května, kdy z centra vyrazí majálesový studentský průvod s alegorickými vozy směrem na výstaviště. Účastníci festivalu se mohou těšit na bohatý program s desítkou českých i slovenských interpretů. Vystoupí například Marek Ztracený, skupina Mirai, Vypsaná fixa, Yzomandias či Kapitán Demo.