MHD

Kvůli chybějícím čipům vydává dopravní podnik v Brně opět papírové šalinkarty

Brněnský dopravní podnik se již na začátku ledna rozhodl zrušit papírové šalinkarty a nahradit je elektronickými kupony. Jejich zavedení však musel opět pozastavit, protože narazili na nedostatek čipů, bez kterých nemůže elektronické kupony na předplatní jízdenku na MHD vydat.

Elektronickou předplatní jízdenku si cestující mohli nechat nahrát buď na svoji platební kartu či na anonymní kartu od brněnského dopravního podniku. Nyní je ovšem všechno jinak. Od 7. ledna nejsou anonymní platební karty k dispozici. Kvůli nedostatku čipů, který je nyní celosvětovým problémem, nemůže dodavatel karty doručit ve stanoveném termínu.

Podle mluvčí brněnského podniku by měly být karty k dostání opět příští týden. Do té doby je cestujícím doporučeno využívat vlastní bankovní kartu nebo papírové šalinkarty. Podle statistik využívá 75 procent cestujících vlastní bankovní karty, pouze 25 procent má pak zájem o anonymní kartu dopravního podniku.

O avizované změně a přechodu z papírových předplatných jízdenek na elektronickou upozorňoval dopravní podnik cestující už na podzim, tedy s dostatečným předstihem.