Chytrý přechod

Kroměříž chce zvýšit bezpečnost chodců. Začala testovat tzv. chytrý přechod

Kroměřížská radnice bojuje za vyšší bezpečnost chodců. Rozhodla se proto nainstalovat novou technologii v podobě zemních LED návěstidel. Světla v ulici Moravská nedaleko základní školy tak upozorňují řidiče na procházející chodce.

Na přechodu pro chodce zabudovalo město do silnice pás světel, která běžně signalizují bílou záři. Ovšem jen do okamžiku, než do vozovky vstoupí chodec. V tu chvíli začnou světla svítit přerušovaně červenou barvou. „Jedná se o pilotní projekt a první přechod, který je ve městě touto technologií vybaven.“, vysvětlil sám starosta Kroměříže Jaroslav Němec.

Přechod u základní školy si město vybralo záměrně. Pohybuje se zde totiž zvýšený počet chodců, převážně pak dětí z blízké školy, ale také starších občanů. Světla mají kromě větší bezpečnosti zklidnit také dopravu v problematických místech.

Běžně se na přechodech využívá pouze nasvícení, které však na pohyb chodce nijak nereaguje. To však není bezpečné, protože v září světel může řidič chodce snadno přehlédnout. V případě nové technologie se však přechod rozbliká jinou barvou, díky čemuž řidič zpozorní a následně zpomalí. Nové osvícení chodci uvítají zejména na podzim a v zimě, kdy se brzy stmívá a lidé přecházející silnici nejsou příliš vidět.

Instalace nové technologie vyšla město přibližně na 400 tisíc korun, radnice by proto další přechody chtěla začít přidávat postupně.