Požár adventního věnce

Jen málo chybělo k tragédii. Hasiči zasahovali u požáru způsobeného adventním věncem

Velké štěstí měli obyvatelé domu na Břeclavsku. V opuštěné místnosti totiž nechali zcela bez dozoru hořící adventní věnec, ze kterého se následně začal velmi rychle šířit požár. Naštěstí si toho všimli jejich sousedi, kteří ihned přivolali hasiče. Jihomoravští hasiči před podobným chováním lidí varují a apelují na ně, aby nenechávali hořící svíčky zcela bez dozoru. Snadno pak může dojít k tragédii.

V Hustopečích na Břeclavsku si neobvyklého světla za oknem jednoho z domu všiml muž, který zrovna nastupoval do svého auta. Když se na podivné světlo více zaměřil, zjistil, že se nejedná o rozsvícenou žárovku, ale o rozšiřující se požár. Okamžitě proto na místo přivolal hasiče, kteří přijeli do pár minut.

Aby hasiči zabránili rozšíření požáru a velkým škodám, museli do domu vniknout násilím. Díky tomu stihla jednotka hasičů zlikvidovat plameny dříve, než poškodily veškeré vybavení v domácnosti. V bytě pak objevili seniorku, která svíčky zapomněla sfouknout a později usnula ve vedlejším pokoji.

Událost naštěstí dobře dopadla a obešla se bez zranění i větších škod. Taková šťastná souhra náhod je však výjimkou. Je proto velmi důležité mít doma požární hlásič kouře, který člověka při vzniku požáru včas vzbudí a předejde tak ztrátám na životě i majetku. Důležité je také nezapomínat sfouknout svíčky při odchodu z místnosti. Obzvlášť pak v předvánoční době je potřeba dbát zvýšené opatrnosti a bezpečnost vánočních ozdob nepodceňovat.

Mluvčí jihomoravských hasičů navíc upozorňuje, že některé adventní věnce slouží pouze jako dekorace a svíčky by na nich z bezpečnostních důvodů neměly být vůbec zapáleny. To by měl uvádět také přímo výrobce dekorací v přiloženém návodu či popisu daného výrobku. Pro větší bezpečnost by pak pod věncem měla být umístěna nehořlavá podložka, která případnému rozšíření požáru včas zabrání.