Kdy se letos můžeme těšit na burčák?

Kdy se letos můžeme těšit na burčák?

Burčák se každý rok začne pomalu, ale jistě ukazovat na pultech vináren od začátku srpna. Pravý burčák z tuzemských hroznů jste si mohli už v předchozích letech v této době vychutnávat, letos je to ale jinak. Protože počasí bylo jako na houpačce, dozrávaly pomaleji také hrozny vinné révy. Sezóna burčáku se tak posunuje na konec srpna.

Burčák bude letos později

Nedočkaví milovníci burčáku už jistě postřehli, že šťávu z tuzemských hroznů ještě v obchodech jen tak neseženete. Mohou za to výkyvy počasí, které zpomalily růst i dozrávání hroznů. První hrozny vinné révy tedy dozrají až kolem 15. nebo 16. srpna a s tím se tedy zpozdí i tvorba hroznové šťávy a kvašení. Naštěstí se zdá, že počasí vinařům bude přeci jen přát, protože aktuální předpověď počasí hlásí návrat teplých dní a slunce.

Přečtěte si také: OVOCE JE LETOS VELMI MÁLO, NEJMÉNĚ JE MERUNĚK

První letošní burčák tak ochutnáte až na konci srpna.

Znojemské vinobraní

Hroznový mošt, který je prvním produktem výroby vína, je tradiční součástí Znojemského i Pálavského vinobraní. Pro největší fanoušky burčáku jsou pak přichystány také burčákové pochody a jiné slavnosti. Ve Znojmě proběhne již 39. ročník této historické slavnosti, na které nebudou chybět stánky s vínem i burčákem, bohatý program i historický průvod.

Bohatý hudební program na Pálavě

Pálavské vinobraní jako každý rok nabízí návštěvníkům bohatý hudební program v podobě vystoupení velkých kapel, jako je Jelen, No name, Čechomor a různých cimbálových uskupení.