Cena Jindřicha Chalupeckého

Cena Jindřicha Chalupeckého byla udělena

Tato cena bývá udělována již od roku 1990, a to mladým českým umělcům (do 35 let) za mimořádnou uměleckou činnost. Ta letošní již zná svého držitele. Je jím třiatřicetiletý Martin Kohout.

Ten na výstavě, na které předvedli svá díla i ostatní finalisté, představil svůj po čin, jež leží na pomezí videa a krátkého filmu. V něm rozebírá práci v noci jako fenomén, který s sebou nese i jisté společenské, ekonomické a psychické důsledky.

Porota ocenila především fakt, že Kohout vnáší do svých děl jistou osobní rovinu a že ve v nich reaguje na složitost lidského bytí v čase zásadních technologických a společenských změn.

Martin Kohout vystudoval AMÚ v Praze, studoval ale také ve Frankfurtu či Berlíně. Svou tvorbu představil v posledních letech jak na samostatných tak i skupinových výstavách např. v New Yorku, Tokiu, Sofii, atd. Laureátem ceny Jindřicha Chalupeckého byl již v roce 2014.

Cena Jindřicha Chalupeckého nese jméno po českém výtvarném teoretikovi a historikovi umění. Její udílení započalo na podnět bývalého prezidenta Václava Havla, výtvarníka Theodora Pištěka a výtvarníka Jiřího Koláře.